Aanmelden

Deze pagina bestaat uit 2 delen. Eerst leggen we wat uit over het onderzoek zelf. Via het aanmeldformulier daaronder kunt u uw naam en bereikbaarheidsgegevens invullen en uw voorkeur voor een belafspraak aangeven.

Uitleg over de MindPreP studie

Wij zijn in ziekenhuizen en andere zorginstellingen dagelijks met zijn allen bezig (geweest) de huidige COVID-19 crisis in goede banen te leiden. De verpleegkundigen, dokters, laboratorium medewerkers, schoonmakers en alle andere medewerkers leveren een bijdrage hieraan. Tijdens deze coronacrisis is het belangrijk om te verwerken wat we allemaal tijdens ons werk meemaken, aan mooie maar ook verdrietige momenten. Mindfulness en compassie oefeningen kunnen hierbij ondersteunen. Het kan helpen stil te staan bij het huidige moment, bij hoe men zich voelt, wat men in zijn/haar lichaam ervaart en gedachten die zich voordoen. Het kan ook helpend zijn om deze gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen enerzijds toe te laten en anderzijds van wat afstand te bekijken. Het Radboudumc Centrum voor Mindfulness gaat de komende periode twee gratis vormen van mindfulness training aanbieden die in een medisch wetenschappelijk onderzoek worden vergeleken. Omdat we niet goed weten welke van deze twee aanbiedingsvormen het meest effectief is zoeken we medewerkers die werkzaam zijn (geweest) in de zorg voor COVID-19 patiënten én die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan een gerandomiseerd onderzoek.

Het betreft dus een gerandomiseerd onderzoek wat inhoudt dat deelnemers op basis van toeval (loting) worden toegewezen aan een van de groepen van dit onderzoek. Dit onderzoek heeft twee groepen. Er is een groep deelnemers die een interactieve mindfulness based stress reduction (MBSR) training volgen die bestaat uit 8 groepsbijeenkomsten van 90 minuten via een interactieve videostream (2 keer per week, gedurende 4 weken). De andere groep volgt een zelf-hulp training met dagelijkse mindfulness/compassie-oefeningen van +/- 30 minuten die via YouTube kunnen worden bekeken.

Omdat we niet goed weten welke van deze twee aanbiedingsvormen het meest effectief is willen we over een periode van 7 maanden inzicht krijgen hoe deze twee verschillende aanbiedingsvormen van mindfulness het hebben of ontstaan van stress-, angst-, spannings-, slaap- en stemmingsklachten beïnvloeden. Met dit onderzoek kunnen we hopelijk verhelderen welke aanbiedingsvorm voor medewerkers tijdens soortgelijke crisis in de toekomst het meest passend is.
Voor het meten van de effecten van de twee aanbiedingsvormen van mindfulness wordt tijdens dit onderzoek aan u gevraagd of u vijf keer vragenlijsten wilt invullen. Deze vragenlijsten zijn gericht op angst-, spannings-, slaap- en stemmingsklachten. Het invullen ervan duurt ongeveer 20-30 minuten; dit hoeft niet in een keer te worden voltooid.
Na 7 maanden sluiten we het onderzoek af met een interview met een onderzoeksmedewerker. Tijdens dit interview wordt stilgestaan bij eventuele klachten. Dit interview duurt ongeveer 20-45 minuten en kan zowel telefonisch, via beeldbellen of live plaatsvinden.

U bent van harte welkom om deel te nemen als u:

– Nu of de afgelopen maanden heeft gewerkt op een COVID-19 afdeling;
– Toegang heeft tot een computer/smartphone.

Aanmeldformulier

Vul onderstaand formulier in om u aan te melden voor dit onderzoek en plan direct een telefonische afspraak in met een onderzoeker. Gelieve deze afspraak over minimaal 2 werkdagen in te plannen. 

Beveiligingscode:
security code
Vul de beveiligingscode in:

Aanmelden